Holmkwartier is echt van ons allemaal
21 jun. 2023Nancy legt uit: “Binnen dit project werken we met heel veel specialisten van a tot z. Aan mij de taak om iedereen en alles bij elkaar te brengen. En om ervoor te zorgen dat iedereen kan meepraten – van gemeente, wijkraad en omwonenden tot en met verpleeghuisbewoners en -medewerkers. Zo is Holmkwartier straks echt van ons allemaal.”
Twee sporen tegelijk
De voorbereidingen voor de bouw van het nieuwe stukje Bornholm lopen volgens Nancy lekker door. “Aan de ene kant loopt nu de bestemmingsplanprocedure. Die is nodig, omdat het aantal zorgeenheden vanwege de vergrijzing wordt uitgebreid van 180 naar 260. Maar ook omdat er mensen van jong tot oud komen te wonen zonder zorgvraag. En dat maakt de bestemming van het terrein anders. De gemeente heeft daarvoor het bestemmingsplan aangepast.”
“Aan de andere kant zijn we nu al bezig om de inrichting van het gebouw waar bewoners intensieve zorg kunnen krijgen, uit te werken. Hoe groot moet zo’n woning worden? Welke voorzieningen zijn nodig voor een goede dienstverlening? En hoe maken we het gebouw toekomstbestendig? Het moet tenslotte weer vijftig jaar meekunnen. Bij dit hele traject betrekken we niet alleen architecten. Ook zorgmedewerkers, artsen en sommige bewoners denken mee.”
Oog voor de toekomst
Bij de uitwerking van alle plannen speelt de nieuwe manier van denken binnen Amstelring een hoofdrol: “Tot nu kwamen cliënten bij ons wonen, in óns verpleeghuis. Straks verhuis je naar je eigen woning, waar je je eigen leven leidt en je eigen sociale netwerk behoudt. Wij van Amstelring leveren daar de zorg en ondersteuning die aansluit op wat het sociale netwerk niet kan bieden. Dat doen we uiteraard in overleg.”
“Die nieuwe manier van denken, passend bij de toekomst van de zorg, sijpelt in al onze plannen door. Niet alleen moeten de gebouwen er klaar voor zijn, ook medewerkers moeten we voorbereiden. Want in Holmkwartier gaan we wijkgericht werken, dus niet meer binnen de muren van een verpleeghuis zoals nu. Straks komen zorgmedewerkers, behandelaren en ondersteuners bij jou thuis. En kun je niet langer zelfstandig wonen, dan kun je in het nieuwe Parkblok terecht, in een eigen woning met ondersteuning dichtbij. Deze stevige verbinding met de omgeving vinden we heel belangrijk.”
Ontmoeting in de plint
Amstelring ziet ook graag dat wijkbewoners straks de weg weten te vinden naar Holmkwartier. “Op de begane grond – in de zogenaamde plinten van de woonblokken – komen voorzieningen, waar Bornholmers elkaar kunnen ontmoeten. Dat kan een huisartsen- of tandartspraktijk zijn, maar je kunt ook denken aan een gezellig restaurant, een leuke plek voor activiteiten of een bibliotheek. Alles gesitueerd rondom een centraal plein.”
Kers op de taart
Nancy is trots dat ze met het project Holmkwartier mag bijdragen aan een nieuw bijzonder stukje Bornholm. “Het is een unieke kans om de zorg te vernieuwen en om na te denken over de toekomst ervan. Tegelijkertijd vind ik het ook mooi dat we met de bouw van extra woningen een klein stukje van het grote woningtekort kunnen wegnemen.”
“Het is sowieso al bijzonder dat ik mijn werk mag doen voor mensen in een beschermende omgeving. Dat je je tegelijkertijd inzet voor een veel bredere doelgroep, dat is wel echt de kers op de taart.”
Kritisch volgen
Nancy kijkt al uit naar 2026: “Als alles meezit, kunnen we dan het eerste blok opleveren, waar de bewoners van het huidige woonzorgcentrum Bornholm een nieuwe woning zullen vinden. Daarna gaat het oude verpleeghuis tegen de vlakte om ruimte te maken voor nieuwbouwwoningen.”
Of zij dat bouwproces ook weer begeleidt? “Dat traject laat ik graag over aan de vastgoedontwikkelaars. Natuurlijk blijf ik alles wel kritisch volgen. Want ook die nieuwbouw moet passen bij wat we met Holmkwartier als nieuw stukje Bornholm willen bereiken.”
Rondkijken met een VR-bril
Het is niet voor iedereen makkelijk om de geschetste plattegronden van papier te beoordelen. Daarom maken Nancy en haar team gebruik van een VR-bril: “Met zo’n bril op kun je alvast in de kamer rondkijken en er doorheen lopen. Je krijgt direct een idee van hoe het er echt uitziet en hoe zo’n kamer aanvoelt. Zo komen we samen tot betere beslissingen.”