Groene binnenhoven
Holmkwartier bestaat straks uit vier delen van bebouwing met ruimte voor zorggebouwen, appartementen en grondgebonden woningen (eengezinswoningen). De binnenzijde van elk van die bouwblokken richten we zo groen mogelijk in.
- Bij de zorggebouwen van Amstelring bestaat het binnenhof uit een beschermde binnentuin. Hier kunnen bewoners van de zorggebouwen vrij bewegen, naar hartenlust tuinieren, van het zonnetje genieten of een praatje maken met de buren.
- Bij de grondgebonden woningen bestaan de binnenhoven grotendeels uit de achtertuinen van de woningen. Naast de groene tuinen is hier plek voor bergingen en voor parkeren. We richten de binnenruimte groen in met plekken voor bomen en hagen als afscherming tussen woningen en tussen parkeervakken.
- In het binnenhof van het appartementengebouw gebruiken we de ruimte om auto’s zoveel mogelijk uit het zicht van de openbare ruimte te houden. We gaan voor groen! Als het kan, komt er een binnendek. Onder parkeer je en boven is een gezamenlijke buitenruimte voor de woningen rondom. De balkons van de woningen en de galerijen worden zo ontworpen dat er ook veel plek is voor groen.
Aandacht voor biodiversiteit
Bij de inrichting van de binnentuinen en groene openbare ruimte hebben we extra aandacht voor natuur en biodiversiteit. We sluiten goed aan op de huidige groene omgeving, zoals de waterzijde aan het Skagerrak en de brede groenstrook langs de Kruisweg.
In de binnentuinen van de zorggebouwen wordt de beplanting zeer divers met kruiden, vaste planten, (meerstammige) bomen en lage en hogere heesters. Ook de rest van Holmkwartier krijgt gevarieerde tuinen met bloeiende planten die het ecosysteem ondersteunen.
Om Holmkwartier ook een thuis voor diverse vogelsoorten te laten zijn, is het plan om in overleg met een stadsecoloog een speciale plek voor ze te maken. Hier kunnen schuilen, nesten bouwen en voedsel zoeken.
Ruimte voor water
Rond het oude verpleeghuis Bornholm was er altijd veel ruimte om water op te vangen. In de nieuwe opzet is het oppervlak voor wateropvang kleiner. We compenseren dit door bijvoorbeeld bestaand oppervlaktewater te vergroten, nieuw oppervlaktewater toe te voegen en wadi’s, groene greppels, of een (kleine) vijver in onze plannen op te nemen. Zo voorkomen we overbelasting van het riool tijdens stortbuien.