Interview: Esther van Huissteden van verpleeghuis Bornholm
22 jul. 2024De wijk is welkom
In de nieuwe opzet van Holmkwartier maken de gebouwen met zorgappartementen meer deel uit van de buurt en de wijk Bornholm in zijn geheel. “Het nieuwe Parkblok, bedoeld voor mensen die intensievere zorg nodig hebben, is zo ontworpen dat het in het teken staat van ontmoeten. Even een kop koffie drinken, een maaltijd nuttigen – we willen aantrekkelijk genoeg zijn om meer mensen van buiten bij ons te betrekken.”
“Tegelijkertijd willen we ook dat de ouderen meer van binnen naar buiten gaan. Iemand die graag bridge speelt, kan dat misschien ook doen in het activiteitencentrum in de buurt. Door meer mee te doen aan de wijk en door de wijk meer naar de ouderen te brengen, willen we de verbinding houden met de maatschappij.”
Een nieuwe manier van wonen
In het nieuwe Parkgebouw neemt zorgorganisatie Amstelring afscheid van de manier waarop er in het oude verpleeghuis wordt gewoond: “Nu wonen mensen nog op afdelingen in een kleinere kamer. Straks woon je niet meer op een afdeling, maar heb je je eigen appartement met je eigen woonadres.”
“De appartementen zijn ook veel ruimer. Het is niet alleen meer een slaapkamer, maar een studio met voldoende ruimte om – net als thuis – familie te ontvangen. Wel is er per groep van acht appartementen nog een eigen ontmoetingsruimte, zodat mensen elkaar binnenshuis ook kunnen treffen.”
Een verhuizing als alle andere
Bij een nieuwe manier van wonen hoort ook een nieuwe manier van werken. “We zien graag dat mensen de verhuizing naar een zorgappartement ervaren als een verhuizing zoals ze die mogelijk vaker in het leven hebben gedaan.”
“We willen niet dat je je moet voegen naar de vaste structuur van de afdeling, maar dat je – zo goed als dat maar kan – je eigen leven voortzet. Met je eigen gewoontes, met je eigen familie en vrienden. Dat betekent ook dat zorgverleners met een andere bril naar de cliënt leren kijken. Welke ondersteuning kunnen zij bieden, zodat de cliënt het leven kan blijven leven zoals zij graag willen?”
Co-creatie
In de twee zorggebouwen die straks worden gebouwd, is er op de begane grond ruimte voor sociaal-maatschappelijk actieve bedrijven en partijen die mensen helpen met hun gezondheid. “Als eerste bouwen we het Parkgebouw met de ‘maatschappelijke plint’ op de begane grond. Om te bepalen wat voor bedrijvigheid daar komt, hebben we met verschillende ondernemers – van diëtist tot horecaondernemer – aan tafel gezeten en hen gevraagd naar hun ideeën. Die sessies hebben ons heel erg geïnspireerd.”
“Nu zitten we in de fase om de maatschappelijke plint concreet in te vullen. Zo vragen we de deelnemers of zij zich daadwerkelijk daar willen vestigen. Wat zouden zij kunnen betekenen voor de bewoners in de gebouwen? We praten we nu met verschillende maatschappelijk actieve partijen, die we graag binnenhalen.” Eenzelfde traject volgen Amstelring en partners nu ook voor het tweede gebouw. Zo wordt er gepraat met huisartsen, eerstelijnspraktijken en bijvoorbeeld het Spaarne Gasthuis.
Eerste stappen
Holmkwartier wordt absoluut een bijzonder project, weet Esther. “Maar het duurt nog wel even voordat alles klaar is. We zitten nu in de definitieve ontwerpfase van het eerste gebouw: het Parkgebouw. Volgend jaar starten we met een deel van de sloop van het huidige gebouw en in 2026 start de werkelijke bouw. Dan pas volgt de rest van Holmkwartier. Het is een meerjarenproject, maar het is het wachten waard.”